Storytelling: en màrqueting online, la història importa

Incloure aquesta tècnica en la teva estratègia de màrqueting online t’ajudarà a crear engagement

Recordeu quan anàveu al col·legi? I recordeu quin era el vostre professor favorit? Possiblement, aquell que feia de cada classe una experiència única. No es tractava tant de l’humor o simpatia que emanava ni de la matèria que impartia –que també-, sinó de la manera en què transmetia la seva passió per les matemàtiques, les ciències naturals o la llengua. Aconseguia que tots, independentment de la facilitat que tingués per abordar aquesta assignatura o de si li agradava més o menys, es quedessin com hipnotitzats escoltant les seves paraules. Era igual que parlés de divisions, de constel·lacions o de conjugacions, semblava que nombres, planetes i verbs fossin els protagonistes d’un conte i que tots estiguessin aquí per una raó. I les seves explicacions, lluny d’esborrar-se al cap de pocs dies, quedaven en la memòria dels alumnes.

I això que tants docents aconsegueixen en el seu dia a dia i que tants pares i avis aconsegueixen amb els seus relats, és al que aspiren les marques en màrqueting online: quedar-se en la memòria dels clients. Per fer-ho, utilitzen la mateixa tècnica que professors, progenitors i contacontes: l’storytelling o el que és el mateix, l’art d’explicar històries, de transmetre coneixements a través de relats. Per què? Perquè, després d’anys donant a conèixer productes i empreses amb descripcions tècniques i, per què no dir-ho, tedioses, s’han adonat que la gent no vol saber tant amb quants empleats explica una empresa, en quin any es va fundar o el seu volum de vendes anual com el camí que van recórrer per arribar fins allí. Això no vol dir ni molt menys que no hàgim d’oferir informació bàsica sobre l’organització a la qual pertanyem o els productes i serveis que comercialitzem. Més aviat que la manera de transmetre-la ha de ser més semblant a un relat que a un manual d’instruccions. La idea és connectar amb el nostre públic objectiu, apel·lar a les seves emocions i sentiments, aconseguir que s’identifiquin amb la nostra filosofia de vida i de treball i que, gràcies a això, la nostra marca i els nostres productes romanguin en la seva memòria.

Donar a conèixer la teva empresa, la seva filosofia i els seus productes en forma de relat

Però, com fer-ho? Des de Fast Digital WS us donem algunes idees per incorporar la tècnica de l’storytelling a l’estratègia de màrqueting online del vostre negoci i aconseguir el tan preuat engagement.

  • Història de l’empresa. Com hem dit amb anterioritat, no és el mateix dir que la nostra empresa va ser creada en 1995 per Fulanito de Tal, que explicar com va arribar fins allí Fulanito de Tal i per què se li va ocórrer crear aquesta entitat. Procedia d’una família humil o bé ho va tenir fàcil per estudiar i fer carrera? Què li va inspirar? Va tenir clar des de sempre al que es volia dedicar o bé va passar alguna cosa que va canviar la seva forma de pensar i la seva trajectòria? Es va trobar amb moltes pedres en el camí? Respondre a aquestes preguntes en forma d’història ens ajuda a oferir una cara més humana de l’entitat i dels nostres productes.
  • Filosofia de l’empresa. En una societat repleta de productes de similars característiques i preus, allò que marca la diferència són els valors, la filosofia de l’empresa que els comercialitza. Mostrar-la és vital perquè el nostre públic objectiu s’identifiqui amb ells. Pensem, per exemple, en marques com Dove. A més de vetllar per la qualitat dels seus productes, s’han preocupat per fer un volt de rosca als estereotips de bellesa. Tota dona, independentment de les seves mesures, color de pell o tipus de cabell, és bella i els seus productes estan pensats per a elles. Bona mostra d’això són els seus anuncis: espots on dones reals comparteixen les seves experiències i inseguretats i connecten, d’aquesta forma, amb altres fèmines que es troben en la mateixa situació que elles. Comprar les seves cremes, gels o xampús és trencar amb tòpics del passat.
  • Opinions dels clients. De la mateixa forma que és important mostrar la filosofia de l’empresa en màrqueting online, ho és donar a conèixer les opinions dels seus usuaris. És un valor afegit. Per fer-ho no utilitzarem els típics comentaris que solen poblar les pàgines web de les empreses. Es tracta de convertir una història real en un relat capaç de connectar amb el públic objectiu.
  • Casos d’èxit. Parlar de la remodelació d’un habitatge dut a terme pel teu estudi d’arquitectura està bé. Fer-ho de la família que viurà en ella, del seu ideal de casa i de com va ser el procés de reconstrucció, encara millor. Darrere de cada èxit hi ha una història de superació. Relatar-la ens ajudarà a connectar amb els nostres clients i a mostrar, una vegada més, una cara més humana de la nostra empresa.

T’interessa el que t’hem explicat?
Contacta amb Fast Digital!

Gràcies pel teu missatge. S'ha enviat.
S'ha produït un error en intentar enviar el vostre missatge. Siusplau, intenta-ho més tard.