Pinterest o Instagram. En màrqueting digital, la imatge importa

En un món on l’estètica ho és tot, sembla impossible pensar que empreses que viuen d’això, de la imatge, no tinguin en compte plataformes com Pinterest o Instagram dins la seva estratègia de màrqueting digital. Per què?

Perquè aquestes xarxes socials han fet del contingut visual la seva raó de ser i han aconseguit aglutinar al seu al voltant a milions de persones a la recerca de les últimes tendències i novetats del món del disseny, la gastronomia o l’automoció en format jpg. A diferència del que passa en aplicacions com Twitter o Facebook on les paraules i imatges formen un tàndem perfecte, a Instagram i a Pinterest, el text –encara que imprescindible a nivell de posicionament- ocupa un paper secundari. El que importa és la qualitat de la imatge, la seva composició, la seva originalitat. Els usuaris reaccionen davant de les publicacions mitjançant Repins o Likes i, fins i tot, amb accions de compra a la web. Unes possibilitats que les empreses de moda i complements, els estilistes, les agències de publicitat i disseny i, com no, els restaurants no poden obviar. Totes venen experiències a través del disseny i poden –i deuen- aprofitar-les per millorar el seu posicionament, per augmentar la seva visibilitat i per fer créixer les seves vendes. 

Ara que ja sabem per què hauríem d’incloure Pinterest o Instagram dins el nostre pla de màrqueting online, hauríem de fer-nos la següent pregunta: per quina de les dues optar? Aquí, com amb la resta de xarxes socials, haurem de tenir en compte factors com el sector professional de l’empresa, el públic objectiu al que va dirigit i les pròpies característiques de la plataforma. En Fast Digital us donem algunes pinzellades de cadascuna perquè, en funció d’elles, decidiu.

  • Públic objectiu. Mentre els usuaris de Pinterest són, en un 70%, dones de 18 a 34 i més de la meitat té fills, el públic objectiu d’Instagram és molt més heterogeni. Segons dades de The Social Hub, els instragramers són homes i dones de 18 a 34 anys i estan habituats a utilitzar el mòbil per navegar per Internet i interactuar amb les marques. Les xifres d’usuaris totals també varia en funció de la plataforma: en el cas de Pinterest, ja són 70 milions de persones les que utilitzen aquesta xarxa social. En el de Instagram, 200 milions.
  • Fotografies. Pel que fa a les imatges que es publiquen a Pinterest i a Instagram, també hi ha diferències. Si la primera permet pujar fotografies des del mòbil i disposa d’una gran varietat de filtres per fer-ho, la segona obliga a extreure les imatges de la xarxa i no compta amb eines per editar-les des de la seva aplicació. Una característica que si bé limita les possibilitats d’edició de les fotografies, impulsa el tràfic cap a la site de la qual han estat extretes i assegura la qualitat de les mateixes. En Instagram, per exemple, l’adreça de la web queda diluïda entre els hashtags i l’espontaneïtat i creativitat que caracteritza a les seves publicacions no garanteix la professionalitat de les mateixes.
  • Organització. Aquí, a diferència del que passa amb la publicació de fotografies, Pinterest és molt més flexible i ric que Instagram. Ens permet crear taulers i distribuir les nostres imatges en ells, oferint als usuaris una visió completa de la nostra marca –des de productes i serveis fins a inspiració i filosofia- i fer-ho com si d’una història es tractés. Instagram, per contra, obliga als seus usuaris a accedir a les imatges de forma cronològica i només compta amb els hashtags per organitzar-les.
  • Interacció. Que siguin els propis usuaris els que creen i publiquen les fotos que apareixen als seus perfils converteix a Instagram en una plataforma més propícia a la interacció entre els seus membres. A Pinterest, encara que el contingut sigui propi, sol ser pinejat i repinejat per altres usuaris.
  • Hashtags. Encara que a Pinterest i a Instagram estan permesos, el nombre de hashtags a utilitzar varia considerablement d’una xarxa social a una altra. A la primera no és recomanable incloure més d’un o dos i, a la segona, no hauríem de sobrepassar els vuit o deu hashtags.

T’interessa el que t’hem explicat?
Contacta amb Fast Digital!

Gràcies pel teu missatge. S'ha enviat.
S'ha produït un error en intentar enviar el vostre missatge. Siusplau, intenta-ho més tard.