‘Inbound màrqueting’: la clau per a la captació de clients

Vivim en l’era de la sobreinformació. Les dades ens arriben a temps real per tots els canals possibles, i les notificacions ens exigeixen atenció constant. Aquest estat d’estrès ens satura i fa que desconnectem sovint de la realitat. La publicitat i la captació de clients, doncs, es fa cada vegada més difícil; un repte que algunes empreses estan solucionant a través del mil-vegades-mencionat inbound màrqueting.

Els anuncis ens bombardegen mentre mirem un vídeo a Youtube, mentre, asseguts al sofà, bevem el nostre gaspatxo i revisem el Twitter. Estan a tot arreu. En recordes algun? Probablement, com a consumidor, el que busques és saltar-te’ls. És per aquesta raó que les empreses han buscat noves maneres d’arribar a la població. Transformar la comunicació és imprescindible per marcar un nou camí: cal deixar de bombardejar i començar a crear contingut de qualitat, que siguin els mateixos clients els que busquin a l’empresa i no viceversa.

La raó de ser: com i per què existeix?

Com hem dit, l’inbound màrqueting, com a nova tècnica de captació de clients, el que busca és arribar a possibles consumidors a través de l’atracció. Es tracta d’una tècnica de màrqueting no intrusiva que permet a l’empresa aportar valor gràcies a accions de SEO, màrqueting de continguts, presència a les xarxes socials i analítica web. Es tracta, doncs, que l’usuari se senti atret pels productes quan s’estableixi el contacte.

En resum, l’usuari troba a l’empresa en comptes de ser l’empresa qui troba l’usuari.

En aquesta filosofia s’espera que el consumidor compri i es comporti radicalment diferent del que s’estableix en altres tècniques de venda. L’inbound màrqueting utilitza uns processos molts concrets –que veurem a continuació– i requereix una caixa d’eines a la seva disposició per ser eficient.

Es compon, principalment, de continguts que es difonen a través de diferents canals amb l’objectiu d’aconseguir el menor cost possible d’adquisició de l’usuari i que, a canvi, aquest usuari obtingui un valor clar en el contingut trobat. És a dir, en comptes de pressionar-lo perquè accedeixi a comprar el producte o servei, li donem contingut de qualitat que l’ajudi a entendre millor les seves necessitats –i que vegi en l’empresa el lloc perfecte per cobrir-les–. L’inbound màrqueting vol ajudar als seus clients i no pas interrompre’ls o enganyar-los. I és que les bones intencions, tard o d’hora, donen sempre un resultat positiu.

El funcionament: com el posem en pràctica?

Aquesta metodologia de màrqueting digital contribueix al creixement sostenible de l’empresa i permet aconseguir resultats visibles a curt i mitjà, però sobretot llarg, termini. I és que per primera vegada una tècnica de captació de clients permet treballar de manera global sobre tot el procés de vendes i mesurar els resultats directament en el volum de negoci que genera. És a dir, ajuda a aconseguir diferents objectius com un canal de trànsit orgànic a cercadors i xarxes socials, a augmentar la base de seguidors i, per tant, de clients, a generar contingut de qualitat al voltant dels productes oferts i a donar rellevància a la teva marca.

En essència, l’objectiu és ser honests per poder guanyar la cartilla de clients fidelitzats.

L’inbound ordena les accions de màrqueting en quatre fases dirigides a complir un objectiu concret, de manera que el client vagi passant per elles de manera natural.
Vegem-les:

En primer lloc, cal atraure a desconeguts a la pàgina web, que és la font principal d’informació de la teva marca. Per aconseguir la màxima audiència d’usuaris realment interessats en els productes o serveis oferts –usuaris de qualitat–, s’utilitzen recursos com el màrqueting de continguts, tècniques SEO i les xarxes socials.

En segon lloc, cal convertir aquests visitants ocasionals en contactes. No serveix de res que visitin la pàgina web i no tornin mai més; cal que passin a ser registres, o el que és el mateix, que passin a formar part de la nostra base de dades. Les landing pages, les crides a l’acció o les CTA i formularis són la clau per a aconseguir-ho. Un reclam que motivi a l’acció sempre és un bon començament.

En tercer lloc, cal transformar aquests contactes en clients. La clau del retorn implica identificar els leads més interessants pel que fa a l’opció comercial. El procés no és senzill, però cal que els usuaris passin per l’embut de ‘maduració’ i, d’aquesta manera, preparar-los per la compra amb informació sobre els nostres productes o serveis. Els clients potencials s’han de convertir en l’anomenat SQL (Sales Qualified Lead), és a dir, en clients reals.

Finalment, cal fidelitzar als consumidors perquè es converteixin en els nostres prescriptors. Aquesta fase és essencial si es busca un creixement sostenible de l’empresa. El procés d’inbound màrqueting finalitza quan el client decideix ser lleial a la marca, i aconseguir-ho passa per proporcionar-los més contingut de qualitat sobre com, per exemple, treure el màxim rendiment a la seva compra.

Innovació i nous mercats: per què t’interessa?

En l’actualitat, qualsevol marca ha d’estar preparada per anticipar-se a les necessitats del client. I és que en un mercat globalitzat on la informació sobrepassa la nostra capacitat d’atenció, canviar radicalment la forma d’apropar-te a la gent serà, probablement, la clau de l’èxit.

Per enamorar als consumidors és necessari que les companyies deixin de preocupar-se per augmentar les vendes a tot cost i comencin a focalitzar els esforços en aportar un valor diferent. L’inbound màrqueting és una estratègia que tracta als clients potencials com a persones i, com a tals, les relacions que s’estableixen són més intenses i perdurables en el temps. En un món de societats líquides, comprendre, guiar i ajudar al client ideal en el seu procés de compra serveix, especialment, per a créixer. Cal que la persona sigui el centre de tot.

A mesura que la tecnologia avança, aquest mètode ha assentat les bases per crear una manera més útil i humana de fer negocis. Generar més beneficis i optimitzar l’esforç i els recursos de l’empresa exigeix utilitzar noves eines d’automatització i, sobretot, per canviar la filosofia de captació de clients.

T’interessa el que t’hem explicat?
Contacta amb Fast Digital!

Publicat el: 12 d'octubre de 2021Categories: Marketing Online, Posicionament SEO, Publicitat online SEM

T’interessa el que t’hem explicat?
Contacta amb Fast Digital!

Gràcies pel teu missatge. S'ha enviat.
S'ha produït un error en intentar enviar el vostre missatge. Siusplau, intenta-ho més tard.