Gamificació, un joc per a tots

Abans de res anem a definir què és la Gamificació (Gamification en anglès). Es tracta d’utilitzar els conceptes i tècniques dels jocs fora del context, és a dir, en altres àrees d’activitat. Amb això no es busca la diversió sinó entretenir i fer més amenes algunes accions de la vida quotidiana. Podem aplicar recompenses, utilitzar eines, passar nivells o fer progressos, uns conceptes típics amb els jocs per arribar a un objectiu.

La Gamificació en el marketing digital

Les agències de marketing online es renoven dia rere dia per intentar arribar als clients; la fidelització és un dels objectius que moltes vegades volen arribar. Amb la tendència dels jocs es pot arribar d’una manera diferent als consumidors, fent-los partícips de l’empresa i podem fer que el negoci sigui més atractiu.

Com apliquem els jocs a la nostra estratègia?

  • Programes de fidelització: fer jugar al client perquè després repeteixi amb la companyia. Per exemple introduint un codi en el tiquet de compra amb el qual el client pot aconseguir punts per la seva pròxima compra a través de la web. A més a més, es pot afegir alguna dinàmica dels jocs com per exemple tirar els daus, per segons el resultat obtingut, s’aconsegueixi més o menys punts, descomptes, etc.
  • Integració a aplicacions mòbils: les apps són una bona plataforma per practicar el Gamification. Posem l’exemple de Forsquare, on premien als usuaris amb alcaldies, descomptes o productes gratuïts a través de la seva app. A més, hi ha algunes aplicacions de fitness que permeten a l’usuari superar nivells per mantenir-se en forma.
  • Integració web: hi ha portals en els que llegir articles, fer comentaris, compartir continguts o interactuar, té premi. Es tracta d’aplicar els conceptes del joc a la nostra web.

Beneficis d’aplicar la dinàmica dels jocs

La Gamificació està de moda i cada vegada són més els que opten per cridar l’atenció dels seus clients d’aquesta manera, fent així que s’entreguin totalment.

  • Amb això es pot aconseguir un millor posicionament de la marca.
  • Augmentar les ventes, visites, interacció (segons els nostres objectius) de la nostra web.
  • Crear compromís cridant l’atenció d’una manera més efectiva.
  • Així mateix, augmentar el temps que l’usuari passa a la web.
  • Crear noves experiències que el client podrà recordar i així atraure’ls.

Exemples d’èxit

  • Dropbox: el servei d’emmagatzematge online permet a l’usuari guanyar més espai per guardar arxius (l’inicial és de 2 GB) completant algunes pautes.
    • Fer un tour per la web, instal·lar el software, etc, compensa amb 250 megas més.
    • Connectar Dropbox amb Facebook i Twitter, 768 megas més.
    • Recomanar l’aplicació a altres usuaris, premi de 500 megas extra per cada nou amic que se subscrigui de la seva part.
  • Starbucks: la famosa cadena de cafeteries permet superar nivells a través de la seva targeta de fidelització. Amb això el client pot aconseguir beneficis a les seves properes compres.
  • Coca-Cola: a Seúl les màquines expenedores reten al comprador a ballar, com millor balli més oportunitats té d’aconseguir refrescs gratuïts.

Com veiem, es tracta de motivar als usuaris fent-los partícips de la nostra web, app o procés de compra. Es tracta d’una tendència que cada vegada s’utilitza més per a fidelitzar als consumidors.

Publicat el: 13 de gener de 2016Categories: Gestió de xarxes socials, Marketing Online, Social Media

T’interessa el que t’hem explicat?
Contacta amb Fast Digital!

Gràcies pel teu missatge. S'ha enviat.
S'ha produït un error en intentar enviar el vostre missatge. Siusplau, intenta-ho més tard.