Aspectes legals en el marketing online

Amb l’avanç de les noves tecnologies, el marketing digital, les noves maneres de comunicar i informar, els professionals del sector han d’estar al dia en una cosa tan rellevant com són els aspectes legals, ja que la Llei també pot afectar al nostre treball digital. Cada vegada són més les persones que decideixen dedicar-se al marketing online i cada vegada son més les agències especialitzades en això, per aquest motiu hem d’estar atents a les qüestions legals per no endur-se cap sorpresa.

Internet és molt difícil de controlar, tot el que publiquem es pot copiar, plagiar i distribuir, així que atents als drets d’autor en el món digital. A continuació veurem alguns temes legals a tenir en compte en el marketing online, aquests punts surten de la Llei 34/2002 de l’11 de juliol de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic.

  • Sempre identificar l’emissor: és important que qui rep un correu electrònic, un SMS, un whatsapp o qualsevol tipus de publicitat, sàpiga d’on prové, no és legal amagar total o parcialment qui és l’emissor.
  • Autoritzacions: sempre que enviem missatges promocionals, sigui pel canal que sigui, hem de tenir el consentiment previ del receptor. A més a més hem de poder demostrar que tenim autorització i identificar que el que enviem és publicitat. Si enviem ofertes i promocions quan no se’ns ha autoritzat és il·legal, estarem enviant spam.
  • Poder donar-se de baixa: en els correus que enviem hem d’incloure la possibilitat de poder-se donar de baixa de forma clara i específica, res d’amagar o dir a mitges que tenen aquesta possibilitat.
  • Cookies: si ens hem fixat des de fa relativament poc hem d’acceptar la petició del sistema de cookies quan una pàgina els utilitza. Això es pot utilitzar sempre que l’usuari accepti.
  • Identificació: si la nostra web és una empresa ens haurem d’identificar com a tal amb les nostres dades: nom, CIF, direcció, telèfon, e-mail…
  • Concursos: quan posem en marxa un concurs o joc a través de les xarxes socials hem de complir les normatives de la plataforma.
  • Propietat intel·lectual: tota obra que trobem a Internet està protegida per Drets d’Autor, ja sigui música, fotografies, llibres, etc. Abans d’utilitzar qualsevol treball, sigui del tipus que sigui, hem de comptar amb els rets d’autor o un consentiment. Les llicències Creative Commons són molt populars, ja que permeten a l’autor comunicar qui i quan pot utilitzar la seva obra. Tot i això, sempre s’ha de citar la font d’on hem tret aquell vídeo, cançó, article, imatge, etc.
  • Privacitat i intimitat: cada plataforma o cada xarxa social marca les seves polítiques de privacitat, però en qualsevol cas, els professionals del sector, siguin independents o agències especialitzades en marketing online, mai seran propietaris de les dades que utilitzen. Es tracta d’un tema complex del qual podem trobar tota la informació a la Llei Orgànica de Protecció de Dades Personals (LOPD) i l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Totes les noves formes de fer publicitat, el consentiment de tots els usuaris que tenen Facebook, Twitter o qualsevol xarxa social a l’hora de proporcionar les seves dades, ha canviat les regles del joc. A Internet hem d’estar protegits i per això estan les lleis. Si ens dediquem professionalment a aquest sector, haurem de cuidar tot el tema legal.

Fast Digital WS, especialistes en marketing online.

T’interessa el que t’hem explicat?
Contacta amb Fast Digital!

Gràcies pel teu missatge. S'ha enviat.
S'ha produït un error en intentar enviar el vostre missatge. Siusplau, intenta-ho més tard.