10 passos per aconseguir un Social Selling Index perfecte

El Social Selling Index (SSI) et permet saber si les accions fetes a LinkedIn són les correctes i quin grau d’efectivitat aconsegueixes

Per a contactar amb clients potencials i professionals del sector, per a millorar la teva imatge de marca o donar-la a conèixer, per a presentar productes… Avui dia, tothom utilitza LinkedIn. Però, malgrat la popularitat d’aquesta xarxa social i del seu impacte en la societat, són pocs els que coneixen –i menys encara, dominen- una de les seves funcionalitats més interessants. Parlem del Social Selling Index (SSI), un indicador que mesura la nostra eficàcia i repercussió a LinkedIn i que, si aprenem a gestionar, ens ajudarà a millorar la nostra presència i imatge online.

Abans d’explicar en què consisteix aquest índex, cal conèixer què és el Social Selling. Només així sabrem què és exactament el que mesura el SSI i quins factors haurem de tenir en compte per a millorar-lo.

Què és el Social Selling?

El Social Selling consisteix a utilitzar les xarxes socials per tal de crear una imatge de marca, generar credibilitat i crear leads (aconseguir que els usuaris introdueixin les seves dades al nostre web). Amb aquestes dades podem identificar, qualificar i establir converses amb el nostre target o client potencial, ja sigui una empresa o un consumidor.

L’objectiu principal és estar present a la ment dels clients potencials i, així, aconseguir que el client t’esculli a l’hora de satisfer les seves necessitats o resoldre els seus problemes. Per a poder aconseguir-ho s’ha d’estar molt present a les xarxes i penjar constantment contingut de qualitat per tal de generar interès. A més, s’ha de tenir una estratègia de comunicació molt detallada per tal de tenir una marca personal forta. Si s’és incongruent, es perd força i generes poca confiança.

Quins passos he de seguir per tenir un Social Selling Index perfecte

1. Establir una marca personal pròpia

Crear la nostra pròpia presència. Conèixer les nostres fortaleses i debilitats, definir els nostres valors i ser conscients del que hem de potenciar, és a dir, el que generarà valor. A partir d’aquí podrem determinar el nostre posicionament dins les xarxes i definir uns keywords efectius. Un bon perfil ens ajudarà a generar confiança.

L’objectiu del Social Selling Index és estar present a la ment dels clients potencials

2. Definir la nostra imatge personal

És a dir, definir el nostre estil i escollir una fotografia adient per al nostre perfil digital. Ha d’estar en sintonia amb la nostra marca ja que és el seu embolcall. La primera impressió del nostre target dependrà d’aquesta imatge.

L’objectiu del Social Selling és estar present a la ment dels clients potencials potencials

3. Escollir les xarxes socials

En funció del contingut que generem i on es trobi el nostre target ens convindrà ser a unes plataformes o unes altres. S’ha de tenir en compte les característiques del nostre target i les del nostre producte o servei. No cal estar present a totes les xarxes, ja que seria poc efectiu i molt més costós que treure el màxim rendiment a les escollides. Com s’ha esmentat anteriorment, les més utilitzades són LinkedIn i Twitter però també s’utilitzen el Facebook, Instagram, Google Plus,… Dins d’aquestes hem de tenir en compte el SEO, les keywords utilitzades i la freqüència en que es penjarà contingut.

4. Tenir molta cura de la presència a LinkedIn

En la majoria de casos és la primera impressió que els usuaris tindran del comercial i, en molts casos, de l’empresa. S’han d’utilitzar les paraules adequades per a millorar el posicionament web, tant al titular com a l’extracte o la trajectòria professional. S’ha de transmetre experiència i professionalitat.

5. Trobar els contactes adequats

S’ha de tenir molta cura a l’hora de buscar el nostre client objectiu. Si no s’aconsegueix estar en contacte amb els usuaris adequats, les mesures aplicades no seran efectives. A la majoria de plataformes es poden fer cerques personalitzades que et permeten segmentar per zona geogràfica, interessos… És molt important tenir una xarxa de contactes àmplia, ja que serem molt més visibles al web i la resta d’usuaris estaran més accessibles.

6. Escoltar

S’ha de portar un seguiment dels moviments del target, conèixer els seus interessos, necessitats, llegir els comentaris… Un cop tinguem prou informació es podrà establir una primera conversa on no es busca vendre sinó establir una relació i aportar valor. Avui en dia hi ha un gran nombre de programes i aplicacions que faciliten el seguiment del nostre target. Una de les eines més utilitzades és Google Alerts, que et permet programar alertes de cerques a Google. És a dir, esculls algunes keywords i Google et notificarà quan algú faci una cerca amb aquestes paraules i els resultats que aquest haurà rebut. Una altra eina molt interessant és Google Trends, que et permet saber quines són les cerques més rellevants fetes a Google. A partir d’aquestes eines es poden fer previsions de modes i tendències i, així, crear contingut que els usuaris busquen.

D’altra banda, cal tenir en compte totes les accions de la nostra competència, conèixer
el seu posicionament i l’estratègia que duu a terme.

7. Crear contingut de valor associat al teu expertise

En crear articles i posts interessants pel nostre target, farem augmentar les probabilitats d’iniciar una conversa amb aquests i serem presents al seu dia a dia. S’ha de seguir una estratègia de content marketing clara i consistent amb la marca personal. S’han de transmetre uns valors clars, publicar contingut d’interès i generar confiança. Per a aconseguir-ho és molt important l’apartat anterior, ja que ens permetrà saber què busca el nostre target i què li resultarà útil.

8. Publicar el contingut creat

La gran majoria de Social Sellers utilitzen alguna eina per a programar en quin moment es publiquen cada un dels continguts i a quines xarxes socials. Un dels programes gratuïts més utilitzats és Hootsuite o Everypost.

Crear contingut de valor és clau per augmentar el Social Selling Index

9. Interactuar amb el target

En la gran majoria de casos s’utilitzen estratègies de neuromarketing per tal de crear un missatge atractiu que capti l’atenció dels usuaris. El primer contacte amb el client no pot ser comercial, és a dir, l’objectiu d’aquest ha de ser donar-se a conèixer, convidar-lo a formar part de la teva xarxa de contactes i transmetre confiança. És interessant buscar les maneres per sortir de les converses virtuals i passar a les presencials. Se’ls pot convidar a xerrades, conferències, concertar quedades,…

Crear contingut de qualitat és clau per augmentar el Social Selling Index

10. Controlar els resultats

S’han de mesurar totes les accions i calcular els resultats obtinguts. És molt important haver determinat objectius quantitatius per tal de poder veure com evolucionen i si les tècniques utilitzades són eficients o no. S’ha de mesurar quanta gent llegeix els nostres articles, el nivell d’engagement aconseguit, el grau d’interacció que tenim amb els nostres clients potencials i quants d’aquests contactes es converteixen en possibles clients.

És imprescindible disposar d’un software CRM (Customer Relationship Management), una base de dades dels teus contactes que t’ajuda a dur un seguiment de totes les relacions amb els clients potencials, mesurar la seva efectivitat, personalitzar cada una de les interaccions i atraure més fàcilment a nous usuaris.

D’altra banda, s’ha de portar un control constant de les nostres accions a les xarxes socials; s’ha de mesurar el ràtio d’acceptació que es veurà influenciat pel nivell del nostre perfil i dels continguts escrits, el número de comentaris rebuts, les comparticions dels continguts creats,… S’ha de tenir molt en compte el grau d’interacció aconseguit a les xarxes, ja que sense relacions no és possible el Social Selling.

Fast Digital WS, agència de màrqueting online a Barcelona i Girona, som especialistes en Social Selling Index. Contacta’ns!

T’interessa el que t’hem explicat?
Contacta amb Fast Digital!

Gràcies pel teu missatge. S'ha enviat.
S'ha produït un error en intentar enviar el vostre missatge. Siusplau, intenta-ho més tard.